Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Πτώση μεγαλύτερη του 1,5% για Μαδρίτη και Μιλάνο. Βουτιά 27% για τη μετοχή της Bankia. Νέο άλμα στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας. Τα σενάρια για τις επιπτώσεις της ελληνικής εξόδου. Στάση αναμονής στη Wall.

Με τη μετοχή της ισπανικής Bancia να καταγράφει ελεύθερη πτώση 27% και το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να ακολουθεί και πάλι την ανιούσα, οι ευρωπαϊκές αγορές κυριεύονται και πάλι από τη νευρικότητα και οι διστακτικές απόπειρες ανάκαμψης αποτυγχάνουν.

Έτσι, ενώ η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες, τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν σε λίγα λεπτά. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,51% στις 6349 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,8% στις 3024 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 1,05% στις 5.348 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,56% στις 6507 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,23% στις 4829 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,04% στις 13.011 μονάδες.

Το ευρώ κινείται και πάλι κάτω από τα 1,27 δολ. και συγκεκριμένα στα 1,2680 δολ.

Στις ΗΠΑ, τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street κινούνται με βήμα σημειωτόν αναμένοντας τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Οι μετοχές των τραπεζών και του ενεργειακού κλάδου βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο των επενδυτών. Η ισπανική εφημερίδα El Mundo αποκαλύπτει ότι την μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι τραπεζικές καταθέσεις στη Bankia μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα και τη βουτιά της μετοχής.

Η Ισπανία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας, το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας να διαμορφώνεται στο 6,32%, επίπεδο που θεωρείται μη βιώσιμο.

Μεγάλες προσωπικότητες του τραπεζικού κλάδου, όπως ο Axel Weber και ο Rodrigo de Rato, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις «ολέθριες επιπτώσεις» από την έξοδο της Ελλάδας, ενώ δημοσίευμα του Guardian αποτιμά το κόστος ελληνικός εξόδου από το ευρώ στο 1 τρισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v